top of page

over ons

Wij van adviesbureau Ikamu hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de flora en fauna van natuurgebied de Veluwe. De volgende foto's laten maar een fractie zien van wat deze omgeving te bieden heeft, een landschap met veel recreatieve mogelijkheden. We proberen de natuur hier nog aantrekkelijker te maken voor toeristen, en de Veluwe zelf ook internationaal op de kaart te zetten.

projects.

projecten

Help ons door deze enquête in te vullen: 

​

about.
contact.

informatie

 

Renderklippen

De Renderklippen is een natuurgebied dat bestaat uit met heide begroeide stuwwallen op de Veluwe tussen de plaatsen Epe en Heerde. Het 223 hectare grote gebied kent veel hoogteverschil. Door de ligging ver van steden is het een van de plekken in Nederland waar het 's nachts nog echt donker wordt.

 

Ontstaan

De stuwwallen zijn ontstaan door gletsjers die tijdens het Saalien, de grond voor zich naar boven stuwden. Toen het klimaat 128.000 jaar geleden veranderde bleven de stuwwallen achter. Toen het ijs weg was, vormden zich stuifduinen. De prehistorische grafheuvels uit de steentijd, dateren van ongeveer 2800 tot 2100 v.Chr. De oudste bij opgravingen aangetroffen sporen van menselijke bewoning dateren uit de late bronstijd, zo'n 700 jaar v.Chr. Deze bevinden zich in het Historisch Museum Arnhem. De grond van de Renderklippen is arme zandgrond, die niet geschikt is voor landbouw. De heide is ontstaan en wordt in stand gehouden door menselijk ingrijpen; men hoedde er eeuwenlang schapen en runderen (render). Anno 2017 graast er nog steeds een kudde van zo'n 150 schapen. Aan zichzelf overgelaten zou de heide door grassen worden verdrongen en daarna in bos veranderen.


 

Geocaching

Het Zwolse bos

Wie van fraaie bomenlanen met doorkijkjes naar grazige plekken en heide houdt, komt in het Zwolse bos volop aan zijn trekken. Geschiedenis en toekomst komen hier samen. De oude heide, die ooit plaats maakte voor bebossing, krijgt langzaam weer de ruimte. Je kunt hier rustig wandelen of fietsen. En wie weet laat een hazelworm of een edelhert zich zien.

​

Berkenlanen met doorkijkjes

Aan de noordoostkant van de Veluwe, onder Zwolle, ligt het Zwolse bos. Een populair wandelbos met fraaie eiken- en berkenlanen, afgewisseld met heuvelachtige heideveldjes. Die rechte lanen stammen uit de tijd dat het gebied – toen nog de Heerderheide - voor heide-ontginning werd gebruikt. In die tijd graasden er schapen over de heide. Begin vorige eeuw werd de heide grotendeels verruild voor bos.

 

Loofbos

Twee grote stormen in 1972 en 1973 sloegen een derde van het bos weg. Dit gaf de beheerders de kans om het uitgestrekte donkere naaldbos om te vormen naar lichter en soortenrijker loofbos. Ook is het vochtige gebied in de noordwesthoek (Tolhuisven) omgeplagd. Daar groeit nu weer dophei, veenpluis, zonnedauw en witte snavelbies.

 

Heide

De heideterreinen zijn te klein om efficiënt te laten begrazen, maar worden om de zeven tot tien jaar met speciale machines gemaaid. Dat gebeurt in kleine stukjes tegelijk, zodat de dieren niet ineens hun leefgebied verliezen. Zo ontstaat een lappendeken van jonge en oude hei. Daarin leven de levenbarende hagedis, de hazelworm en allerlei vlinders en insecten. Op de arme zandgrond doet vooral de grove den het goed. Op de wat rijkere gronden vindt je vooral douglas, lariks en beuk.

 

Kamperklippen

De grote dekzandrug waar de Kamperklippen deel van uitmaakt vindt zijn oorsprong in een ver verleden. Tijdens de voorlaatste ijstijd, 200.000 jaar geleden, schoof er een dikke laag landijs als een enorme bulldozer over ons land. Zand, grind en klei werd opgestuwd tot stuwwallen, de huidige heuvels van de Veluwe. De wind blies er plaatselijk dekzand tegenaan. Later raakte het glooiende zandlandschap begroeid met bossen en heide. De mensen die zich in deze streek vestigden kapten en verbranden vervolgens het bos, lieten er hun vee weiden en legden akkers aan. Het bos kreeg geen kans terug te keren maar de heide wel.

​

 

In 1911 werd het Zwolse Bos door de gemeente Zwolle aangelegd ten behoeve van de houtproduktie. De Tonnenberg en Kamperklippen zijn twee van de weinige heiderestanten in het Zwolse Bos dat aan de bebossingsgolf is ontsnapt. Naast de bekende struikheide groeit er ook kraaiheide. Anders dan de naam doet vermoeden is dit geen heidesoort maar een altijd groene dwergheester. In bossen en op heidevelden van de Noord-Veluwe vormt de plant soms uitgebreide dekens.

​

Om de heide open en vitaal te houden maait staatsbosbeheer de heide gemiddeld om de zeven jaar met aangepaste machines. Jonge berken en dennen worden ook met de hand uitgetrokken tijdens speciale schoonmaakacties.

​

Cache: Zwolse Bos – Kamperklippen

Staatsbosbeheer heeft toestemming gegeven voor het plaatsen van de cache.  Houd je daarom altijd aan hun regels. Blijf overal op de paden. Graven is niet toegestaan en ook niet nodig.

Parkeren kun je op de parkeerplaats Zwolse Bos – Palenweg N 52º24.438 E 006º01.196 welke is te bereiken vanaf de weg Heerde-Wezep, tegenover de weg naar het Heerderstrand. Zorg er voor dat je geen waardevolle spullen achterlaat in de auto.

Dit is  een serie van 4, 3 en een bonus.

Zwolse Bos - Het Kret (lengte ca 5 km)

Zwolse Bos - De Tonnenberg (lengte ca 4 km)

Zwolse Bos - Kamperklippen (lengte ca  3 km)

Zwolse Bos - De Bonus

Bij de eerste drie caches is een code/aanwijzing die je nodig hebt voor de bonus-cache.

​
 

Streekproducten

Stel je voor, je hebt net een leuke wandel- mountainbiketocht gehad of je komt net terug van een museum en je hebt zin in wat eten of wat te drinken. Vlak bij de Schaapskooi in Heerde staat Uitspanning de Schaapskooi. Met uitzicht vanaf het terras op de mooie heidevelden midden in de bossen. Je moet ook er niet van opkijken als er plotseling wat wilde zwijnen langs het terras komen rennen, een unieke ervaring. Het terras biedt ruimte tot 80 personen.  Dan zou je bij Uitspanning de Schaapskooi een heerlijk streekgerecht kunnen eten. Wij wouden namelijk van Uitspanning de Schaapskooi een restaurant met streekgerechten maken. Verschillende soorten streekgerechten zijn: balkenbrij, Gelderse rookworst, gerookte paling, wild van de Veluwe, kruudmoes en pannegies, dat is een ouderwetse stoofpot. Je zou ook zelf streekproducten kunnen kopen, je zou bij forellenkwekerij ´t Smallert in Emst forel en zalmforel kunnen kopen. Bij ijs van Co in hoenderloo kun je heerlijk ijs kopen. Bij Veluwse streekproducten in Vaassen kun je veluwse jam en honing kopen. En zo zijn er nog veel meer plaatsen waar je het zou kunnen kopen. Wat ook opvallend is, is dat streekproducten die op een maatschappelijk verantwoorde manier worden geproduceerd, met toegevoegde waarde voor de streek een eigen keurmerk hebben: Het ‘Erkend Streekproduct’.

​

 

VeluweGO

Om onze toeristen op de Noord-Oost Veluwe te bewegwijzeren, gaan we een app ontwikkelen genaamd ‘VeluweGo’. De app zal meertalig worden, zodat ook onze buitenlandse toeristen van de app gebruik kunnen maken. In deze app staan zowel sportieve activiteiten als culturele activiteiten. Denk hierbij aan mountainbikeroutes, wandelpaden, maar ook cultureel erfgoed en streekproducten. Het doel van deze app is om zowel jongeren als volwassenen en hopelijk ook ouderen te bereiken. Voor de jongeren kunnen wij in deze app een speurtocht ontwikkelen, waarbij zij aan het einde van hun vakantie of bezoek een kleinigheid kunnen ophalen. In deze app zullen ook locaties te vinden zijn waar men middelen kan huren om verschillende activiteiten te beoefenen, zoals mountainbikes, gps voor geo-caching of wandelstokken. Bij het lopen van een wandelroute zal men meerdere paaltjes tegen komen met daarop QR-codes. Deze kunnen worden gescand, waarna er informatie verschijnt over het gebied waarin men zich op dat moment bevindt. Denk hierbij aan geologische informatie, maar ook aan historische informatie. Als de bezoekers ergens gezellig willen gaan uiteten, of streekproducten willen ontdekken, kunnen zij deze locaties ook in de app vinden. Ook zullen de musea en recreatieparken die te vinden zijn op de gehele Veluwe en omstreken, op de kaart worden gezet.​

​

 

​

Mountainbike routes
Ook zouden wij graag de mountainbike routes verbeteren, aangezien we nu op nummer 144 van de 180 staan in de ranking. Daarnaast zijn de recensies ook niet heel goed. Zo missen er wegwijzerpaaltjes en is er weinig hoogteverschil en technische moeilijkeheid. Over het algemeen krijgt deze route gemiddeld 2,5 ster. Wij zijn zelf al erg opzoek naar iemand die voor ons de routes kan en wil verbeteren. Denk hierbij aan een route over de Veluwse duinen, langs de sprengen en beken en door het bos.

De sprengen zijn vroeger gegraven voor ondermeer het maken van papier. Dit water is namelijk super zuiver en helder, omdat het constant door blijft stromen. Hierdoor zijn er voor Nederlandse begrippen veel bijzondere flora en fauna te vinden, zoals de elrits, de kleine modderkruiper, de endemische beekdonderpad, enzovoort.

 

​

Koepels

Voor zowel de avontuurlijke types als de rustige types is een overnachting in de wilde natuur een geweldige ervaring. Stel je eens voor: je ligt in je bed, midden op de Veluwe te kijken naar de melkweg, vallende sterren schieten voorbij en moeder natuur gaat haar gang… Wie wil dat nou niet?

Op de Noord-Oost Veluwe zijn een aantal campings die wel een opknapbeurt kunnen gebruiken. Ons idee was om op die campings glazen koepels neer te zetten waarin men kan overnachten. (plaatje ppt koepels) Dit idee is al in een aantal landen uitgevoerd en het heeft op zowel de economische als de toeristische sector een positief effect. Dit komt doordat de koepels zowel luxe als back-to-basic zijn. Ook stimuleert het opknappen van de campings in de omgeving de werkgelegenheid, voor zowel jong als oud. Denk dan aan het zomerwerk voor jongeren, maar bijvoorbeeld het managen van de camping voor de ervaren werknemers.

De koepels zijn natuurlijk in verschillende soorten en maten. Zo kunnen we een 1-persoons, maar ook 2- tot 4-persoons koepels zetten. Doordat het reflecterend materiaal is, kan men wel van binnen naar buiten kijken, maar niet van buiten naar binnen. Hierdoor kunnen we de koepels dus ook gemakkelijk van wc’s en douches voorzien. De luxe koepels zullen natuurlijk van extra’s worden voorzien, maar het achterliggende idee is toch wel back-to-basic

 

 

.

  • Black Facebook Icon

bezoek onze facebook

bottom of page